Automatkaajan kesävarusteet

Autoilijan kesävarusteet ensiapulaukku navigaattori kylmälaukku jerrykannu renkaanpaikkausaine varavirtalähde kesälomareissu automatka

Kesä on autoilun parasta aikaa, ja automatkasta tulee entistä mukavampi, kun siihen varautuu hyvin. Lue alta vinkkimme onnistuneeseen reissuun.

Suunnittele reitti huolella

Reitti kannattaa suunnitella etukäteen, varsinkin jos matka suuntautuu jonnekin muualle kuin tuttuun määränpäähän. Hyvä navigaattori auttaa reitin valinnassa ja mallista riippuen näyttää myös bensa-asemat, taukopaikat, ruuhkat, tietyöt sekä nopeusvalvontakamerat. Varsinkin Garminin navigaattoreissa on erinomaiset kartat, jotka kattavat vähintäänkin koko Euroopan, ja ne sisältävät elinikäiset karttapäivitykset. Navigaattoreista on saatavilla myös erityisesti moottoripyöräilijöille ja karavaanareille suunnattuja malleja sekä malleja, joissa on sisäänrakennettu liikennekamera.

Viihdettä myös takapenkille

Mikäli musiikkia kuunnellaan suoraan tabletista tai navigoidaan puhelimen navigaattorilla, akku loppuu nopeasti varsinkin pidemmällä matkalla. Myös takapenkin tyytyväisenä pitävät pelit, videot ja suoratoistopalvelut voivat olla aikamoisia akkusyöppöjä. Akkuja on kuitenkin onneksi helppo ladata joko autoon kiinteästi asennettavilla latureilla tai esimerkiksi tupakansytyttimeen tai 12 voltin virtapistokkeeseen kytkettävällä laturilla. Mikäli autossa ei ole kovin montaa pistoketta tai latauskaapelit ovat lyhyitä, kannettava varavirtalähde on kätevä vaihtoehto. Sen saa tarvittaessa ladattua lyhyemmälläkin kaapelilla, kunhan varsinaisen laitteen virrantarve on tyydytetty.

Eväät kylmään

Mikäli matkalla on tarkoitus syödä eväitä tai ruoat pitää saada mökille ilman kylmäketjun katkeamista, sähkötoiminen kylmälaukku on ehdoton hankinta. Laite ottaa virtansa auton 12 V pistokkeesta tai verkkovirrasta ja on oiva hankinta esimerkiksi karavaanareille tai teltassa majoittujille, miksei myös mökille jääkaapin jatkeeksi. Pakastavassa kylmälaukussa jäätelötkään eivät sula, ja joskus taas kylmäominaisuuden lisäksi on tärkeää myös ruoan lämpimänä pysyminen matkan aikana. Kankainen kylmälaukku menee tyhjänä pienempään tilaan kuin muoviset laukut ja säästää tilaa säilytyksessä.

Välitä, muista, ennakoi

Liikenteessä voi sattua kaikenlaista, mutta hyvin varustautumalla ja ennakoimalla matkan jatkumista voi helpottaa huomattavasti. Esimerkiksi polttoaineen loppumiseen on hyvä varautua jerrykannulla, jonka lisäksi autossa on hyvä olla myös renkaanpaikkausainetta rengasrikon varalle. Myös riittävästä lastin kiinnityksestä on hyvä huolehtia niin auton sisäpuolella kuin peräkärryssäkin. Kolaritilanteessa nopea ensiapu on ensiarvoisen tärkeää, ja videotallenne tapahtuneesta selvittää tapahtuman kulkua jälkeenpäin. Järkevä kuljettaja myös varmistuu ajokunnostaan ennen paluumatkalle lähtemistä ja välttää puhelimen näpelöimistä ajon aikana.

Turvallisia ja sujuvia kesäreissuja!