Edessä pitkä ajomatka talvella? Muista tarkistaa nämä asiat!

Tiedossa talvinen ajomatka? Fixus tarjoaa Fixut vinkit mitä pakata mukaan ja miten varautua

Akun virran loppuminen, dieselauton polttoainesuodattimen tukkeutuminen tai yllättävä tekninen vika ovat haasteita ajomatkalla talvella. Kylmä sää laittaa auton koville. Huolelliset ennakkovalmistelut auttavat varmistamaan, ettei auto jätä tien päälle kovallakaan pakkasella.

Mahdollisia syitä auton hyytymiselle tien varteen on monia. Usein ajomatkan ikävä keskeytyminen olisi kuitenkin vältettävissä huomioimalla muutamat perusasiat. Ennakoiva huolto on avain onnistuneelle automatkalle. Ajomatkaan talvella kannattaa varautua hyvin. 

– Jos määräaikaishuolto on lähellä, kannattaa sen aikaistamista harkita esimerkiksi ennen hiihtolomamatkalle lähtemistä. Vähintäänkin kannattaa varmistaa itse esimerkiksi öljyn ja lasinpesunesteen riittävyys, valojen toimivuus sekä renkaiden kunto ja ilmanpaine, vinkkaa kenttäpäällikkö Jari Prittinen.

Tarkista jäähdytys- ja pesunesteet sekä akku ennen ajomatkaa talvella

Ennen pitkää ajomatkaa kannattaa aina varmistaa jäähdytys- ja pesunesteiden pakkasenkestävyys.

Myös auton akku tulisi testauttaa viimeistään pakkasten kiristyessä, sillä kovilla pakkasilla auton latausjärjestelmä joutuu koville. Kylmänä akku ottaa huonosti vastaan virtaa, ja ongelmia saattaa ilmetä etenkin sellaisissa autoissa, joilla ajetaan lähinnä lyhyitä matkoja. Haasteena on, ettei akku ehdi silloin latautua täyteen.

– Akun kunnon tarkistuttaminen kannattaa ottaa tavaksi ennen talvikautta, Prittinen lisää.

Auton moottorin esilämmittäminen ennen liikkeelle lähtemistä on suotavaa jo lämpötilan laskiessa alle viiden asteen. Pienillä pakkasilla lohkolämmittimen käyttöajaksi riittää alle tunti, mutta kovemmilla pakkasilla lämmitintä voi käyttää huoletta kolmisenkin tuntia.

Pakkaa mukaan tärkeimmät varusteet myös ikäviä tilanteita varten

Siihenkin kannattaa varautua, että auto voi jättää tien päälle.

– Lämpimät vaatteet kannattaa olla mukana, sillä puolenkin tunnin odottelu kovassa pakkasessa tuntuu todella ikävältä. Kannattaa myös selvittää etukäteen numero, johon voi soittaa tarvittaessa, Prittinen kertoo.

Autoon kannattaa pakata yllättäviä tilanteita varten ainakin lumilapio ja -harja, varoituskolmio, taskulamppu, jääskrapa ja hinausköysi. Jos haluaa varautua erityisen vaikeisiin olosuhteisiin, mukaan voi ottaa myös liikkeellelähtöketjut tai takavetoisiin autoihin sopivat luistonestolevyt tilanteisiin, joissa pyörien alle tarvitaan pitoa jäällä tai lumessa.

– Suosittelisin pakkaamaan mukaan myös pienikokoisen käynnistysapuakun, jonka avulla tyhjään akkuun saa virtaa. Se toimii pitkillä automatkoilla myös kätevänä latauslaitteena kännyköille ja muille älylaitteille, vinkkaa tuotepäällikkö Aki Autio.

Onko sinulla sähkö- tai hybridiauto? Huomioi seuraavat asiat:

  • Käytä akuston esilämmitystä, mikäli autossa on tämä ominaisuus.
  • Tarkista latausjohtojen liittimet ja latausjohdon eristyksen kunto silmämääräisesti aika ajoin.
  • Katso, että latausluukut toimivat ja varaudu matkalla myös siihen, että luukku voi olla jäätynyt.
  • Aja varovasti isojen jääkasojen ja irtopalojen kohdalla, ettei maavara lopu kesken ja akusto saa iskuja ja siten vaurioidu.
  • Katso ennakkoon riittävästi lataus- ja varalatauspaikkoja ja huomioi latausajat myös matkan aikataulussa.
  • Ota mukaan esimerkiksi Schuko -matkalaturi yllättäviä lataustarpeita varten.

Ota mukaan ainakin nämä

  • Lämpimät vaatteet
  • Lumilapio
  • Lumiharja
  • Jääskrapa
  • Varoituskolmio
  • Hinausköysi
  • Taskulamppu

Varaa aika autosi talvihuollolle korjaamoiltamme heti! Auton talvivarusteet löydät myymälöistämme sekä verkkokaupastamme!

Artikkeli julkaistu 3.1.2024 myös Iltalehti.fi:ssä.