Tee auton ilmastointihuolto ajoissa ennen hellekelejä

LIQUI MOLY esittelee uuden AdBlue® lisäaineen

Autosi ilmastointijärjestelmän kunto on tärkeä niin ajomukavuuden kuin liikenneturvallisuudenkin kannalta. Kuumassa autossa kuljettajan keskittymiskyky herpaantuu herkästi, ja huuruisista ikkunoista ei näe kunnolla ulos.

Ilmastointijärjestelmän huolto on suositeltavaa tehdä säännöllisesti noin kahden vuoden välein, ehdottomasti vielä silloin kun laite on ehjä ja puhaltaa kylmää ilmaa. Säännöllinen ilmastointihuolto varmistaa, että autossasi on aina raikas ja puhdas sisäilma. Ilmanvaihdon toimivuus vaikuttaa suoraan ajo- ja matkustusmukavuuteen erityisesti kuumilla keleillä. Hyvin toimiva ilmastointi poistaa tehokkaasti kosteutta ikkunoilta parantaen näkyvyyttä ja siten myös turvallisuutta liikenteessä. Toimiva ilmastointi vähentää lisäksi polttoaineen kulutusta ja vie vähemmän tehoa moottorista.

Auton ilmastoinnin saa huoltaa ainoastaan luvan suorittanut, koulutettu henkilö. Ilmastointihuollossa mekaanikko tarkastaa koko ilmastointijärjestelmän toimivuuden, täyttää tarvittaessa kylmäaineen ja varmistaa, että kompressori toimii kunnolla eikä ilmastointijärjestelmässä ole esimerkiksi vuotoja. Hyvin tehty ilmastointihuolto takaa ilmastointijärjestelmän optimaalisen toiminnan, minkä lisäksi mahdolliset lisävauriot tai -viat järjestelmässä huomataan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen kuin ne rikkovat ilmastointilaitteen tai esimerkiksi jäähdyttimen.

Säännöllinen huolto auttaa pidentämään ilmastointijärjestelmän käyttöikää ja vähentää tarvetta suurempiin korjauksiin. Hyvin huollettu ilmastointijärjestelmä kuluttaa vähemmän polttoainetta kuin huonosti toimiva järjestelmä eivätkä ajoissa korjatut viat riko auton muita järjestelmiä.

Auton ilmastointi suositellaan yleensä huollattamaan noin kahden vuoden välein. Tämä aikaväli voi kuitenkin hieman vaihdella riippuen auton merkistä ja mallista sekä ilmastointijärjestelmän tyypistä. Joissakin tapauksissa vähintään kylmäaineen täyttöhuolto voi olla tarpeen jopa vuosittain, erityisesti jos autoa käytetään paljon tai ilmastointiin kohdistuu kovaa rasitusta. Ilmastoinnin hajoaminen kesken matkaa on kesähelteillä ikävää, ja ilmastointihuoltojen jonot korjaamoilla ovat kesällä usein pitkät. Huolto kannattaakin tehdä ennakoivasti jo keväällä, kun ilmat ovat viileämmät.

Jos auton ilmastointi puhaltaa vain lämmintä ilmaa, kannattaa ilmastointilaitteen asetukset tarkistaa ennen ilmastoinnin korjauksen varaamista. Jos ongelma jatkuu, tarkista silmämääräisesti auton konetilasta mahdolliset vuodot, kuuletko ilmastoinnin kompressorin käyvän ja onko autossa jäähdytinnestettä. Oikeanlaisen jäähdytinnesteen valintaan saat apua Fixus-myymälöistä.

Auton sisäilman laatuun vaikuttaa myös raitisilmasuodattimen kunto. Raitisilmasuodatin kannattaakin vaihtaa kerran vuodessa tai vähintään ilmastointihuollon yhteydessä. Ilmastointilaitetta olisi myös talviaikaan hyvä muistaa käyttää muutaman kerran kunnolla kylmänä, jotta järjestelmä pysyy kunnossa.

Varaa aika ilmastointihuoltoon lähimmältä Fixus-korjaamoltasi tai osoitteesta fixushuolto.fi!