Tee itsellesi ja muille turvallisuuteko: vaihda pyyhkijänsulat ajoissa

Vinkumista ja kolinaa – mitä auton vikaäänet kertovat? Fixus korjaamo ja autokorjaamo korjaa kaikki oudot kilinät, kolinat ja vinkunat autosta.

Tiesitkö, että joissakin pyyhkijänsulissa on väri-indikaattori, joka kertoo, kun on aika vaihtaa uudet sulat?

Syksy on aivan yhtä otollista aikaa tarkastaa tuulilasin pyyhkijänsulkien kunto kuin kevätkin.

– Kesän jälkeen sulat voivat olla huonossa kunnossa siinä missä talvenkin jälkeen, sanoo Fixusen tuotepäällikkö Aki Autio.

Pyyhkijänsulat ovat auton kuluva osa, ja ne kannattaa vaihtaa mieluummin liian usein kuin liian harvoin. Vaihtotiheyteen vaikuttajat monet tekijät. Esimerkiksi se, ovatko sulan kumit päässeet hapertumaan kesällä suorassa auringonpaisteessa tai ovatko ne talvella jäätyneet jatkuvasti kiinni auton tuulilasiin, tai päässeet ehkä jopa rikkoutumaan.

Oman auton pyyhkijänsulkien kunto kannattaa tarkistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun vaihtaa autoon talvirenkaita.

– Samalla kannattaa varmistaa myös lasinpesunesteen pakkaskestävyys. Jos lasinpesunesteet ovat jo nyt vähissä, kannattaa laittaa suoraan pakkasenkestävää lasinpesunestettä, Autio vinkkaa.

Mutta mistä sen sitten tietää, milloin on aika vaihtaa pyyhkijänsulat?

– Kannattaa testata suihkuttamalla lasinpesunestettä lasille. Jos ikkunaan tulee pyyhkiessä viirua, raitaa, kalvoa tai pyyhkimet pitävät kovaa ääntä, se on varma merkki sulkien loppuun kulumisesta.

Joissakin sulissa on myös automaattinen väri-indikaattori, joka kertoo, ovatko sulat tulleet jo tiensä päähän.

– Kutsun sitä Naantalin auringoksi, Autio kertoo.

Tätä moni ei ole tullut välttämättä katsoneeksi, mutta usein sulkien päässä tai keskellä on pieni harmaa tai musta piste, joka ajan myötä muuttuu keltaiseksi.

– Kun se on kirkkaankeltainen, on aika vaihtaa sulat!

Autio ei anna tarkkoja aikasuosituksia sulkien vaihtamiselle.

– Tämä riippuu monesta asiasta. Ajokilometreistä ja ajo-olosuhteista. Paljon ajaville hyvä suositus on vaihtaa pyyhkijänsulat kaksi kertaa vuodessa, aina syksyllä ja keväällä.

Sulkien kestävyyteen vaikuttaa myös tuulilasin kunto. Jos tuulilasi on naarmuuntunut pahasti, se kuluttaa sulat nopeammin loppuun. Huonoilla pyyhkimillä ajaminen taas kuluttaa tuulilasia. Eli etenkin tuulilasin vaihdon yhteydessä on perusteltua vaihtaa myös uudet pyyhkijänsulat.

Seuraa asennusohjeita sulkia vaihtaessa

Halvimmat sulat eivät välttämättä ole kovin kestäviä. Tosin laadukkaampikaan sulka ei kestä kauan, jos siitä ei pidetä huolta.

– Esimerkiksi pakkasilla tuulilasia pitäisi malttaa lämmittää ennen kuin sulan irrottaa ikkunasta. Paras olisi tietysti, ettei kumin antaisi jäätyä lasiin alkuunkaan. Tätä voi estää vanhalla hyvällä konstilla eli nostamalla pyyhkimen varret yöksi ylös. Joissakin autoissa varret tosin menevät konepellin sisään niin, ettei niitä pysty nostamaan.

Sulkien asennuksessa kannattaa myös olla tarkkana.

– Paketeissa on yleensä kuvallinen asennusohje tai QR-koodi, jonka avaamalla voi katsoa asennusvideon kännykältä, Autio vinkkaa.

Pyyhkijänsulatkin ovat kehittyneet hurjasti viime vuosina. Perinteisten rautarunkosulkien rinnalle on tullut rungottomia flat-sulkia, jotka käyvät myös talvisulista. Niin sanottu hybridisulka on taas perinteisen ja flat-sulan yhdistelmä, joka on päällystetty aerodynaamisella muovikuorella ja näyttää lasissa myös hyvältä.

Autio muistuttaa, että sulkia hankkiessa kannattaa tarkastaa niiden vaihtomekanismin kiinnitystapa. Kaikkiaan markkinoilla on noin 15 erilaista adapteria, joten väärin kiinnityksen riski kasvaa, ellei tätä tarkista huolellisesti ennen sulan hankintaa.

– Sulkien kunto kannattaa tarkistaa myös ajoissa, eikä vasta sitten kun on tien päällä eivätkä sulat toimikaan!

Jos epäröit sulkien vaihtoa, pyydä apua lähimmältä Fixus-korjaamoltasi.

Pidä huoli tuulilasista

Aki Autio sanoo, että monissa nykyautoissa tuulilasi on niin ohut, että se vaurioituu helposti pienistäkin kiven iskuista. Myös pyyhkijänsulkien asentaminen kannattaa tehdä huolella, ettei pyyhkijän varsi iskeydy lasiin asennettaessa. Väärin asennetut pyyhkijänsulat voivat myös naarmuttaa lasia nopeasti.

Tuulilasin kunnosta tulisi pitää huolta pesemällä se riittävän usein sekä ulkopuolelta että sisältä. Tuulilaseille on olemassa myös erikseen vettä ja likaa hylkiviä lasipinnoitteita, joiden ansiosta lika ja sadepisarat liukuvat ajaessa helpommin pois. Käsittely tehdään puhtaalle tuulilasille ja se parantaa sulkien toimivuutta ja pidentää niiden ikää.

Hae tuotteet lähimmästä myymälästä tai tilaa verkkokaupastamme suoraan kotiisi!