Välty tyhjältä akulta ja varmistu että auto käynnistyy aina!
Samaan aikaan kun autojen kehittynyt teknologia säästää sähköä lisääntyy autojen sähkönkulutus mukavuus- ja turvallisuusjärjestelmien määrän kasvaessa, ja akku tyhjenee varsinkin talvella helposti. Istuinten lämmitys ja jäähdytys, ratin lämmitys, tuulilasin lämmitin ja muut nykyaikaiset mukavuuslaitteet ovat suuria sähkökuluttajia, mutta myös muu lisääntynyt elektroniikka kuten ajoavustimet lisää akun kuormitusta.
Myös nykyaikaisten autojen väyläjärjestelmä kuluttaa virtaa, vaikka autolla ei edes ajettaisi. Polttoainekäyttöinen lisälämmitin kuluttaa myös akkua ja usein käyttäjältä unohtuu, että ajomatkan pitäisi olla ajallisesti vähintään yhtä pitkä kuin esilämmitysaika.
Akku kaipaa huoltoa ja ylläpitoa siinä missä muukin auto
Akun itsenäinen vaihtaminen voi sekoittaa auton sähköjärjestelemän ja aiheuttaa ongelmia. Akun vaihdosta pitää ”kertoa” auton tietokoneelle ja yleensä tämä onnistuu vain ammattilaiselta. Lisäksi akkua vaihdettaessa on joissain tapauksissa varmistettava, ettei auto jää ilman sähkövirtaa vaihdon aikana. Virran totaalikatkeaminen saattaa pahimmillaan nollata ajoneuvon tietokoneiden ohella myös ylläpitojärjestelmät, mikä voi aiheuttaa odottamattomia hankaluuksia ja kalliin korjaamolaskun.
Akun lataustarve voidaan hoitaa erillisellä akkulaturilla aina tarpeen niin vaatiessa tai kiinteällä akkulaturilla säännöllisesti. Kuluttajan kannalta kiinteä akkulaturi on erittäin käyttäjäystävällinen ja helppo tapa varmistua akun riittävästä lataustilasta.
DEFA:n valikoimasta löytyy erilaisia kiinteitä akkulatureita kuluttajien kaikkiin käyttötarpeisiin. Yksinkertaisimmillaan kiinteä akkulaturi asennetaan autoon ja sitä käytetään liittämällä tuttu vihreä johto auton pistokkeeseen, jolloin auton akku latautuu yön aikana ilman muita erillisiä toimenpiteitä.
Autoihin joissa on tehdasasennettu tai jälkiasennettu polttoainekäyttöinen lisälämmitin, tulisi aina asentaa kiinteä akkulaturinsarja lisävarusteena.
Akut, DEFA-tuotteet ja muut akkulaturit löydät Fixusnet.fi -verkkokaupasta ja Fixus-varaosaliikkeistä kautta maan. Asennukset onnistuvat puolestaan helposti ja edullisesti lähimmällä Fixus-korjaamolla.
Tiesitkö tämän akuista?
- Täyteen ladatun akun kapasiteetista vain 65 prosenttia on käytössä, kun lämpötila on nollassa ja enää 40 prosenttia, kun lämpötila on -18 astetta.
- Akku ei myöskään lähde latautumaan heti kun autolla ajetaan, vaan jos ulkona on vielä pakkasta vaikkapa 18 astetta, voi mennä varttikin ennen kuin auton akku alkaa ottaa virtaa vastaan.
- Ainoastaan AGM- ja ECM/EFB-akut soveltuvat käytettäväksi Start-Stop-järjestelmällä varustetuissa autoissa. Start-Stop-järjestelmä ei luonnollisestikaan lataa auton akkua stop-tilassa.
- Nykyaikaisten autojen väyläjärjestelmä kuluttaa virtaa, vaikka autolla ei välttämättä edes ajeta, ja akku tyhjenee itsekseen.
- Äärilämpötilat eli kova pakkanen tai kova helle ovat haitallisimmat olosuhteet akuille. Akun kunnon tarkistaminen kannattaa siis myös kesällä. Kuumalla säällä akku ei välttämättä ilmoita ennakkoon ongelmista vaan se voi rikkoontua kertalaakista. Akun toiminnan kannalta optimaalinen lämpötila on noin 5 °C.
- Akun hyytyessä on aikaisemmin ollut tapana ottaa virtaa toisesta autosta kaapeleilla, mutta sitä ei suositella nykyautoille elektroniikan rikkoutumisvaaran vuoksi.