Vinkit turvalliseen renkaanvaihtoon – tiedätkö mitä pitää ottaa huomioon?

Vaihto sujuu turvallisesti ja oikein kun siihen on oikeat työvälineet. Pyöränpultti- tai -mutteriavain, laadukas nostotunkki, autopukki, momenttiavain, pyöräkiilat sekä tarvittaessa voiteluainetta. Huom. katso auton ohjekirjasta saako voiteluainetta käyttää!

Auton nostokohta on katsottava ohjekirjasta huolellisesti, ettei auton koriin tule vaurioita. Renkaanvaihtoa ei saa koskaan suorittaa pelkän tunkin varassa, vaan auto on asetettava työn ajaksi autopukin varaan. On myös turvallisempaa käyttää kunnollista tunkkia autossa olevan kokoontaittuvan tunkin sijaan.

Mikäli et ole varma, että voit vaihtaa renkaat turvallisesti, anna ammattitaitoisen asentajan vaihtaa renkaat!

Rengaspaineet ja renkaiden kuluminen

Tarkista ennen asennusta rengaspaineet, renkaiden kunto ja kulutuspinnan urasyvyys. Muista tarkastaa samalla myös vararengas, jos sellainen on autossa varusteena, tai paikkausaineen voimassaolo. Suositellut rengaspaineet löydät auton ohjekirjasta tai asiasta ilmoittavasta tarrasta esimerkiksi auton ovipilarissa tai polttoainetankin luukussa.

Mikäli renkaiden kulutuspinnoissa havaitaan epätasaista kulumista, on hyvä tarkistaa ohjauskulmat ennen renkaiden vaihtoa tai heti vaihdon jälkeen. Renkaissa ollut väärä rengaspaine voi myös aiheuttaa epänormaalia kulumista.

Mitä huomioida vanteista?

Vanteiden pultit tai mutterit kiristetään aina ristikkäisessä järjestyksessä. Tarkista myös tarvitaanko vanteen keskiöön erillistä soviterengasta.  Alumiinivanteita vaihdettaessa tarkistetaan auton ohjekirjasta valmistajan suositusten mukainen kiristysmomentti. Alumiinivanteille suoritetaan pulttien tai muttereiden jälkikiristystä noin 100 km ajon jälkeen, jossa tarkastetaan, että kaikki pultit tai mutterit ovat pysyneet asetetussa kireydessä.

Koko, urasyvyydet ja pyörimissuunta syyniin

Renkaiden asennuksessa on tarkistettava oikea pyörimissuunta, jos sellainen on renkaille määritelty. Renkaiden kulutuspinnan urasyvyyden tulee olla kesärenkaissa vähintään 1,6 millimetriä ja talvirenkaissa minimissään 3,0 millimetriä. Syvyys mitataan renkaan pääurista renkaan keskialueen kulutuspinnasta. Renkaiden tulee olla mitoiltaan, rakenteeltaan ja ominaisuuksiltaan samanlaiset samalla akselilla asennettuna. Mikäli kyseessä on nelivetoauto, katso mahdollinen lisäohjeistus auton käyttöohjekirjasta, ettei renkaiden erilainen koko tai kuluminen aiheuta ennenaikaista kulumista tai rikkoontumista auton voimansiirron komponentteihin.

Säilytys ja merkinnät

Merkitse renkaaseen aina vaihdetun renkaan sijainti, jotta se voidaan asentaa myöhemmin takaisin samaan paikkaan. On myös mahdollista kierrättää renkaita eri paikoissa tasaisemman kulutuksen edistämiseksi, riippuen siitä, onko esimerkiksi renkaiden pyörimissuunta määritetty.

Kausisäilytyksen tai renkaanvaihdon yhteydessä voi hyvin tarkistuttaa renkaiden tasapainotuksen tai jopa tarpeen uusia renkaat. Renkaat on hyvä pestä ja kuivata hyvin ennen kausisäilytystä, ja myös vanteiden vahaus on suositeltavaa pesun jälkeen. Säilytä renkaat kuivassa, viileässä ja mielellään pimeässä tilassa, jotta ne säilyttävät ominaisuutensa myös kausisäilytyksen aikana mahdollisimman tasaisesti.